Miért is válasszunk gerendaházat?

TERÜLET MEGTAKARÍTÁS: A kisebb keresztmetszetű szerkezetnek köszönhetően, a hagyományos falazatú építményekhez viszonyítva jelentős építési terület takarítható meg. ( Pl: 100nm-es téglaépülethez képest plusz 6-8 nm területhez jutunk)


GAZDASÁGOS A többi építőanyaghoz képest a fa a legjobb hőszigetelő. számítási és tapasztalati értékek alapján közel 40% fűtési energia takarítható meg a hagyományosan épített társaikéhoz képest. Nem a falakat, hanem a lakótér levegőjét melegítjük, ezzel energiát nyerünk!


Könnyű Beépíthetőség: A különböző vezetékeket komolyabb vésési és helyreállítási munkák nélkül lehet elhelyezni. A száraz építési technológia lehetővé teszi a gyors, és precíz munkavégzést . a gerendaházakban végzet gépészeti munkák egyszerűbbek a hagyományos technikával épülő házakénál, falbontást, vésést, vakolást nem igényelnek.


JÓ ÉPÜLET KLÍMA: A faépületeket könnyű felfűteni. A hagyományos épületeknél először a nagy hőtehetetlenségű falakat kell felmelegíteni mielőtt a szoba, elérné a kívánt hőfokot, addig a faház gyorsan átmelegszik. bármilyen fűtési rendszer beszerelhető.


KÉNYELEM: A gerendaházak a legmagasabb kényelmet biztosítják. A tömör fának köszönhetően ezek az épületek, utánozhatatlan érzést, hangulatot teremtenek.


GYÁRTÁS: A saját gyártástechnológia biztosítja a minőséget. Minden gerendaházat számítógéppel tervezünk meg. A faanyag a számítógép által vezérelt gépsorokról már, az összeszereléshez szükséges méretekkel rendelkezik. Hosszú, gondtalan életünk egyik titka: a jó minőséget biztosító faanyag előkészítés.

További érvek

RÖVID ÉPÍTÉSI IDŐ (1,5-3 hónap) A magas szintű előregyártás lényegesen lecsökkenti az építési időt. az év bármely szakaszában felépíthető.·


BIZTONSÁGOS, mert a gerenda -és rönkházak vetekednek a kőépületek stabilitásával, földrengés szempontjából, pedig állékonyságuk meghaladja a kőépületét.


ÖKOLÓGIAI SZEMPONTBÓL: A fa építési nyersanyagokat takarít meg. Gyártás során nem szabadulnak fel káros anyagok, és teljesen, azaz hulladék nélkül feldolgozható.


KALKULÁLHATÓ KÖLTSÉGEK, mert ajánlatunkat adott műszaki tartalommal, határozott időre, fix áron adjuk.


A FA LÉLEGZIK: A fa szerkezete nyitott a pára felvételére és leadására. A gerendafalak szabályozzák a belső tér páratartalmát. Az allergiás panaszokkal küzdőknek, a legjobb megoldás, a tiszta, szabályozott levegő.·


A FA MINT IDEÁLIS ÉPÍTMÉNY : A többi építőanyaghoz képest a fa rugalmasságban, szerkezeti tulajdonságaiban felül múlja a többi építőanyagot.


ELŐREGYÁRTÁS: Saját üzemünkben ellenőrzött gyártástechnológiával ideális gyártási viszonyok biztosításával, az időjárási körülmények kizárásával pontos, precíz munkát lehet végezni. A gépészeti terveket már a ház összeszerelésekor figyelembe vesszük, ennek megfelelően illesztjük össze az elemeket.

Gombásodás, nedvesség, tűz! Hitek és tévhitek!

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. PDFNyomtatásE-mail

Hitek és tévhitek a fával kapcsolatban

 

Tűz

A hagyományos építési móddal készült házaknál is kell foglalkozni a faszerkezetek, tetőszerkezetek megfelelő tűz (gomba, rovarok, és víz) elleni védelmével.

A gerendaházaknál sincs ez másképpen, csupán másféle odafigyelést igényel.

A faházak nem égnek le gyakrabban, mint a kőházak, mert ami igazán ég, az a kőházakban is általában fából készül, ezek pedig a mennyezetek és a tetők. Alapvető feladat, hogy a lehető legtovább késleltessük az égést, valamint a láng továbbterjedését.

 

Ez ma már nem probléma, hiszen többfajta kitűnő égéskésleltető szer kapható kereskedelmi forgalomban, melyek különböző technológiák alapján fejtik ki hatásukat. Ezt a kérdést - nem véletlenül - nagyon szigorúan veszik: nem kaphat engedélyt olyan építőanyag, amely nem tesz eleget az előírás szerinti követelményeknek.

Ez azt jelenti, hogy a falaknak 1,5 órán át ellen kell állniuk a tűznek anélkül, hogy elveszítenék szilárdságukat. Ezek a tűzgátló anyagok hő hatására felhabosodnak, a tűztől elzárják és egyben hűtik a faanyagot, így késleltetik a meggyulladását.

 

Könnyen belátható, hogy egyetlen gerendaház sem épülhetne sehol a világon, ha ez nem lenne megoldható.

Titka mindössze a körültekintő tervezés, fent említett szerek alkalmazása, és az igényes villanyszerelési munka.

 

Gombásodás

 

A fa szerves anyag lévén sajnos egyes gombák tápanyagául szolgál. Ezeket a hatásokat kell minimalizálni, megfelelő faanyagvédelemmel a külső és belső terekben egyaránt.

A kereskedelmi forgalomban bőséges kínálat áll rendelkezésünkre faanyagvédő szerekből. A favédelem tulajdonképpen már a nyers gerendák szárításával megkezdődik. A szárítási folyamatot számítógép-vezérelt szárítókamrákban végzik. A szárítási folyamat több mint egy hónapig tart, így a nedvesség 15% alá esik.

Ez fontos, mert minden gomba elpusztul 20 % nedvességtartalom alatt.

 

Nedvesség

 

Külső térben a talajjal közvetlenül érintkező elemeket különféle építészeti megoldásokkal védhetjük. A megfelelő páratartalmat a fa lélegzését a gondos tervezés és szakszerű kivitelezés oldja meg. A száraz, lakott, megfelelően szellőztetett helységekben gombák és rovarok nem támadják meg a faanyagot, így azok védelme a későbbiekben már elhanyagolható. A vizes helyiségekben a vízlepergetésről kell gondoskodnunk, mely lazúrozással, festéssel, teljes biztonsággal megoldható. A lakkozás nem megfelelő!